Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι:Παγκόσμια ημέρα Αποταμίευσης.



Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται εδώ
και 81 χρόνια την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου,
σε ανάμνηση της ίδρυσης του
Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο
στις 31 Οκτωβρίου 1924.

 «Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό»
είναι το πνεύμα που διέπει την Ημέρα. 


 

Αποταμίευση σημαίνει να περιορίζουμε την κατανάλωση του σήμερα, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του αύριο.
 Πώς όμως, θα συμβουλεύσετε τους λιλιπούτειους πρωταγωνιστές της ζωής
 ότι τα χρήματα δεν είναι πάντα για να τα σπαταλάμε;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού θα γίνει και η προσέγγιση αναφορικά με τα χρήματα, την κρίση και φυσικά την αποταμίευση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι παιδιά έχουν ως πρότυπα καταναλωτικής συμπεριφοράς πάντα τους γονείς οπότε παίζει ρόλο και πώς εσείς οι ίδιοι αντιμετωπίζετε το χρήμα. Αν είστε σπάταλοι και το τελευταίο διάστημα έχετε κατά κάποιο τρόπο αναπροσαρμόσει την αγοραστική σας συμπεριφορά, στη μνήμη του παιδιού έχει ασυναίσθητα εγγραφεί η καθεστηκυία μέχρι σήμερα συμπεριφορά. Εάν πάλι είστε πιο συνετοί με τη σπατάλη του χρήματος, το παιδί ήδη έχει αναπτύξει τέτιους είδους αντανακλαστικά.
Ας αφήσουμε όμως τα πολλά λόγια και ας περάσουμε στην πράξη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσο νωρίτερα μάθουμε στο παιδί να διαχειρίζεται ένα δικό του χρηματικό ποσό, το χαρτζιλίκι του, τόσο το καλύτερο θα είναι καθώς θα μυηθεί στην υπευθυνότητα, στην εγκράτεια και θα εκτιμήσει την αξία των χρημάτων.

Τα μικρότερα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο και στις πρώτεις τάξεις του δημοτικού είναι πιο ευάλωτα στο καταναλωτικό μήνυμα της εποχής. Θα πρέπει να τους χαρίσουμε το γνωστό σε όλους μας γουρουνάκι- κουμπαρά και να τους υποδείξουμε με απλά λόγια ότι μαζεύοντας σιγα σιγά χρήματα μπορούμε να αποκτήσουμε ό,τι χρειαζόμαστε.

 Μια φορά την εβδομάδα θα τους δίνουμε ένα μικρό συμβολικό ποσό που θα το τοποθετούν στον κουμπαρά κι όταν αυτός γεμίσει θα πάτε μαζί με το παιδι και θα του πάρετε κάποιο αντικείμενο που επιθυμεί. Η αγορά ενός αντικειμένου που έχει προκύψει από τον «προσωπικό» οβολό των παιδιών θα τα ικανοποιήσει και θα τα κάνει να εκτιμήσουν την έννοια της αγοράς. Μάλιστα, τα προτρέπουμε να παίξουν τα κλασσικά σε όλους μας παιχνίδια «μπακάλικο» ή «μανάβικο» με άδεια κουτιά και κέρματα, ώστε να εξοικειωθούν με τις αγορές και τις πωλήσεις.


Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού είναι γεγονός ότι αντιδρούν διαφορετικά. Έχοντας εξοικοιωθεί με το χαρτζιλίκι που τους δίνετε για να φάνε στο σχολείο, έχουν την ανάγκη να μάθουν με ποιον τρόπο θα ξοδεύουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για να ικανοποιήσουν τα θέλω τους και πώς θα αγοράζουν έξυπνα και πάνω από όλα οικονομικά αυτά που θέλουν. Δίνοντας τους από την αρχή της εβδομάδας ένα προκαθορισμένο ποσό για τις ανάγκες τους θα τους ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να πάρουν έξτρα χρήματα μες στην εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό θα τους μάθουμε να τιθασεύσουν τις απαιτήσεις τους και να μάθουν να καταναλώνουν βάσει προυπολογισμού. Θα πρέπει να τα παίρνετε μαζί σας στις αγορές που πραγματοποιείτε ούτως ώστε να μυηθούν σε έννοιες όπως «προσφορά», «οικονομικά πακέτα».

Η ιδέα του κουμπαρά δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί καθώς οι ανάγκες σε ρούχα και παιχνίδια σε αυτή την ηλικία είναι πιο απαιτητικές και σαφώς πιο ακριβές. Για να επιβραβεύσετε την προσπάθειά τους και για να τα ενθαρρύνετε ακόμα περισσότερο μπορείτε να εισάγετε κάποιο μπόνους στο τέλος του μήνα εάν είχαν καλή συμπεριφορά και δεν σπατάλησαν πολλά λεφτά. Μια πιο διασκεδαστική και συνάμα άκρως εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι η μονόπολη λόγω του ότι τα παιδιά εξασκούνται στη χρήση χρημάτων, στις επενδύσεις και στις αγοραπωλησίες.


Η αξία της αποταμίευσης είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα ζωής που θα δώσετε στο παιδί καθώς εν πολλοίς θα καθορίσει την καταναλωτική του συμπεριφορά. Θα πρέπει όμως να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με το πώς θα τη διδάξετε στα παιδιά καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να τα κάνουμε τσιγγούνηδες. Να θυμάστε ότι στόχος μας πάντα είναι η συνετή διαχείριση των χρημάτων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου